Winterklaar: optimaal warm met STIEBEL ELTRON warmtepompen
Het vormt een uitdaging bij buitenopgestelde lucht-waterwarmtepompen: ijsvorming op de verdamper. In Nederland hebben we rond het vriespunt te maken met een extreem hoge luchtvochtigheid. Al dat vocht vriest aan. Die buitenunit kan ertegen, maar voorkomen is beter dan ontdooien.
(Geen) ijsvorming
‘s Winters is de buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp kouder dan de buitenlucht. Hoe meer vocht in de lucht, hoe meer vocht er door de verdamper gaat. Vocht (warmte) uit de buitenlucht slaat neer op het blok en vriest aan.
Bij STIEBEL ELTRON hebben we dit aanvriesprobleem ondervangen met een grotere lamelafstand in de buitenunit. Hier kunnen geen waterdruppels tussen blijven kleven. Iedere buitenunit wordt nat, dat is bij warmtepompen van STIEBEL ELTRON niet anders. Maar door de robuuste uitvoering blijft een goede luchtstroom gewaarborgd en vriest de buitenunit veel minder snel dicht. Hierdoor zijn minder ontdooicycli nodig en dus ook minder energie.
Ontdooicyclus
Om de buitenunit ijsvrij te maken, draaien vrijwel alle warmtepompen een ontdooicyclus wanneer er overmatige ijsvorming wordt gedetecteerd. Veel warmtepompen gebruiken hiervoor een elektrisch element. Omdat zo’n cyclus vaak wel even duurt, is dat voor de energiehuishouding minder goed. Bij warmtepompen van STIEBEL ELTRON wordt gedurende de ontdooicyclus de koelkring tijdelijk omgedraaid. Warmte uit de buffer of vloerverwarming wordt tijdelijk gebruikt om de verdamper te ontdooien. Hierdoor is het rendement een stuk hoger, zonder comfortverlies voor de gebruiker.
Geluid
Een warmtepomp hoeft minder hard te werken bij nul graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid, dan bij een temperatuur van min tien en drogere lucht. Wél zuigt een buitenunit onder die omstandigheden meer lucht aan. De ventilator draait harder en dat levert over het algemeen meer geluid op. Door het grotere oppervlak van de buitenunit en de grotere lamelafstand, blijven de ventilatoren van de warmtepompen van STIEBEL ELTRON echter op een lager toerental draaien. Ze zijn al heel stil, en ook onder winterse omstandigheden voldoet onze hele range aan de eisen uit het Bouwbesluit. Zelfs nu de geluidseisen zijn aangescherpt.
Hoe gaan we goed voorbereid de winter in?
Van een bevroren buitenunit en de ontdooicycli merkt de eindgebruiker op comfortgebied in principe niets. In huis ontstaan pas problemen als het ontwerp van de installatie niet klopt. Wees daarom kritisch op het selecteren van een warmtepomp. Kies de juiste, om te waarborgen dat het apparaat de benodigde capaciteit voor een woning kan leveren onder bepaalde condities. Om het comfort in de woning te halen, moet het afgiftesysteem goed gedimensioneerd én goed ingeregeld zijn. Daarnaast is het belangrijk dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van warmte-terugwinmaatregelen. Een warmtepompopstelling is ontworpen op basis van het gegeven dat ramen gesloten zijn en dat de wtw-ventilatie zijn werk doet. Kortom: ramen en deuren dicht, de wtw-ventilatie zijn werk laten doen en zorg dat de primaire energievraag zo laag mogelijk is.
Voor de installateur
Voor installateurs heeft STIEBEL ELTRON veel tools vrij ter beschikking. Daarnaast zijn vrijwel al onze producten geïntegreerd vanuit de fabriek. In korte video’s laten we zien zo’n warmtepomp te installeren. Je kunt vervolgens het apparaat neerzetten, leidingen aansluiten, stekker erin en draaien maar. Installatiegemak, daar gaan we voor.
Interesse? Neem direct contact op met een van onze accountmanagers.
Download hier direct het whitepaper