Subsidies anno 2022 wat is er allemaal mogelijk
Overweegt u om een warmtepomp aan te schaffen voor uw woning? Dan kunt u wellicht aanspraak maken op de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor iedereen die zich bezighoudt met duurzaamheid zijn warmtepompen, isolatie en zonnepanelen een gewoongoed geworden. Voor degene die zich willen verdiepen in warmtepompen is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De ISDE is een aantrekkelijke subsidie bedoeld voor verduurzamingsmaatregelen. Wie komt er in aanmerking voor de subsidie op warmtepompen? En wie verstrekt de subsidie en waarom? En hoeveel subsidie krijg je op een warmtepomp? In dit artikel vertellen we u graag meer
Wat is de ISDE subsidie en wie verstrekt de subsidie?
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie die bedoeld is om de aanschaf van duurzame installaties voor woningeigenaren aantrekkelijker te maken. Met deze subsidie wil de overheid particulieren en zakelijke gebruikers stimuleren om het energiegebruik te verminderen en van het gas af te gaan door te kiezen voor een warmtepomp. De ISDE geldt alleen voor toepassing in de bestaande bouw. Subsidie ontvangt u alleen als u aan alle voorwaarden voldoet. Per jaar stelt de overheid een bepaald budget beschikbaar. Kijk op de website van de Rijksoverheid. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.
Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.
Is het mogelijk om van meerdere maatregels tegelijk gebruik te maken?
Bent u van plan om uw woning energiezuiniger te maken en wilt u naast het aanschaffen van een warmtepomp nog meer maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het installeren van een zonneboiler of isolatie? Dan kunt u ook daarvoor ISDE subsidie krijgen. U moet dan al uw duurzaamheidsprojecten in één aanvraag bundelen en indienen. Dit vergt wat meer voorbereiding, maar zo profiteert u wel maximaal van deze subsidieregeling.
Hoeveel subsidie krijgt u op een warmtepomp?
Het is voor iedereen die de aanschaf van een warmtepomp overweegt interessant om te weten dat de overheid uw investering stimuleert. We hopen dat u dit vooral doet om de CO₂ uitstoot te verminderen en het energieverbruik te verminderen. Het subsidiebedrag dat wordt uitgekeerd kan per model warmtepomp verschillen.
De onderstaande warmtepompen komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE):
- Lucht-water warmtepomp
- Grond-water warmtepomp
- Water-water warmtepomp
- Hybride warmtepomp
- Warmtepompboiler
Aan de warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie worden wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Tevens moet het verwarmingstoestel voorzien zijn van een productkaart, technische documentatie en een etiket.
Op de website van het RVO staat een overzicht van de actuele subsidiebedragen. Om een beeld te krijgen staan onderstaand van een aantal STIEBEL ELTRON warmtepompen de subsidiebedragen weergegeven. Voor het daadwerkelijke te ontvangen bedragen verwijzen wij naar de apparatenlijst van het RVO.
Waarom zit er eigenlijk subsidie op een warmtepomp?
In het Energieakkoord is afgesproken om de CO2 uitstoot tegen te gaan en duurzame energie te stimuleren. Hierdoor verstrekt de overheid subsidie op duurzame installaties. De overheid hoopt dat dit een stimulans is om van gas los te gaan en energie te besparen. Uiteindelijk wil iedereen een mooie en duurzame toekomst voor de volgende generaties.
Meer weten? Neem contact op met een van onze accountmanagers.