Geluidsoverlast van een warmtepomp? Niet met STIEBEL ELTRON (en deze tips)

Nu we in Nederland massaal aan het verduurzamen zijn geslagen, rukt de warmtepomp op. Dat is goed, want een warmtepomp genereert op een heel energie-efficiënte wijze warmte of koude en haalt dit via de buitenunit uit de buitenlucht of bodem. Bij dit proces komt geen CO2 vrij: beter voor het milieu dus. Maar daar hebben we wel een (geluids)bron van irritatie te pakken: de brommende buitenunit …

Geluidsoverlast

Wist u dat geluidsoverlast in Nederland met stip op 1 staat als aanleiding voor burenruzies? Is het niet de harde muziek, dan zijn het wel gillende kinderen, een blaffende hond of, jawel, de buitenunit van de warmtepomp. Geluid is echter heel subjectief. Wat voor de een dragen is, is voor de ander heel vervelend.

Geluidseisen

Om Nederland te beschermen tegen geluidshinder van buitenunits van warmtepompen (en airco’s), heeft de Rijksoverheid per 1 april 2021 de geluidseisen aangescherpt. De regelgeving zal de ontwikkeling van stillere apparaten bevorderen en de warmtepomp helpen in zijn verdere opmars, aldus de Rijksoverheid.

Stille lucht-waterwarmtepompen

Bij STIEBEL ELTRON hebben we twintig jaar ervaring met warmtepomptechnologie. Daarom schrikken we niet van die eisen. Geluid en geluidsreductie speelt namelijk altijd een belangrijke rol bij het ontwerp en de ontwikkeling van onze nieuwe producten. Doordat we blijven nadenken over de vraag ‘hoe kunnen we de stilste unit maken met de beste prestaties?’, zijn de lucht-waterwarmtepompen van STIEBEL ELTRON de stilste in hun soort. Naast warmtepompen met een buitendeel hebben we bij ook binnen opgestelde lucht-waterwarmtepompen. Dit zijn onder andere de 

• WPL ICS: een binnenopstelling voor warm tapwater, ruimteverwarming en koeling

• LWZ: een geïntegreerde oplossing voor verwarmen, koelen, warm tapwater en ventilatie 

• WWK: een binnen opgestelde warmtepompboiler. 

Deze warmtepompen zijn dusdanig stil dat ze eenvoudig toe te passen zijn binnen de bestaande regelgeving voor installatiegeluid binnen en buiten de woning. Vervolgens is het aan u als adviseur, aannemer en installateur om met een goed ontwerp en montage tot een warmtepomp-opstelling te komen waar de eindgebruiker wooncomfort aan overhoudt. En geen bonje met de buren. 

Een paar tips

  • Adviseer een fluisterstille warmtepomp (van STIEBEL ELTRON)
  • Denk na over het vermogen van de warmtepomp: een warmtepomp met een hoger vermogen ingezet in een gunstiger werkpunt, geeft minder overlast dan een warmtepomp met een lager vermogen die (grotendeels) op de maximale capaciteit draait
  • Wat is de beste plaats voor de warmtepomp? Denk hier vroegtijdig over na
  • Maak gebruik van de ‘Rekentool geluid buitenunit’ 
  • Plaats het binnendeel op een stevige ondergrond of hang deze aan een stevige (stenen) wand
  • Plaats het buitendeel van een warmtepomp niet direct bij de erfscheiding, tegen de schutting of onder een slaapkamerraam (zeker niet onder dat van de buren!)
  • Houd er rekening mee dat geluid weerkaatst
  • Indien nodig: pas aanvullende geluiddempende maatregelen toe, zoals trillingsdempers of geluidsisolerende omkasting om het buitendeel 
  • Pas de regeling aan zodat de warmtepomp zo min mogelijk ’s nachts hoeft te draaien 
  • Houd rekening met de uitblaasrichting van het buitendeel en zorg voor een vrije uitblaasopening

Meer lezen over warmtepompen en geluid?

Download nu ons whitepaper ‘STIEBEL ELTRON: Geluidsarm ontwerpen’ 

Downloaden